Elma İçkurdu (Cydia pomonella)

27-07-2021 12:49
Elma İçkurdu (Cydia pomonella)
ELMA İÇKURDU (Cydia pomonella)

Bu hastalık ve daha fazlası ile ilgili ayrıntılı bilgilere ve teknik desteklerimize internet sitemiz veya zirai kütüphanemizden ulaşabilirsiniz.

Bitki hastalık ve zararlılarının mücadelesi hakkında bilgi almak isterseniz Tarım Evim ziraat mühendislerince sizlere ücretsiz teknik destek verebiliriz. Bizlere 0551 078 75 28 WhatsApp hattımızdan veya (0358)  212 52 56 sabit hattımızdan veya info@tarımevim.com e-posta adresimizden ulaşabilirsiniz.

TARIM EVİM NELER YAPIYOR?

ZİRAİ İLAÇ VE TOHUM BAYİİ TARIM EVİM;
AMASYA ilinde bitki koruma faaliyetleri kapsamında tarımsal zararlıların, hastalıkların ve yabancı otların mücadelesinde kullanılan zirai ilaçların satışı, sebze tohumları, açık alan ve örtü altı fide satışı, bitki besleme alanında kullanılan yaprak gübreleri ve damla sulama gübreleri satışı, peyzaj ve süs bitkileri kapsamında tohum ve canlı materyal temini yapılmaktadır.
Ayrıca sosyal medya kanallarımız üzerinden ücretsiz tarımsal danışmanlık ve teknik destek hizmeti sunmaktayız.


TANINMASI, ZARAR ŞEKLİ VE MÜCADELESİ
Tanımı ve Yaşayışı:
Ergin gri renkli yaklaşık 10mm uzunluğunda, her iki kanat ucunda üçgen şeklinde çikolata renginde leke bulunur. Yumurta 1–1,2 mm çapında oval şekilde, başlangıçta süt beyazı renginde ve mumumsu görünümdedir. Yumurta geliştikçe orta kısmında kırmızımsı bir halka görülür, açılmadan hemen önce ise gelişmiş larva açıklıkla izlenebilir. Gelişimini tamamlayıp elmayı terk eden olgun larva 15–20mm uzunluğunda beyazımsı pembe görünümündedir. Erginin yumurta bırakması için akşam alacakaranlık sıcaklığının üst üste iki gün 15°C'nin üzerinde olması gerekmektedir.
Zarar şekli:
Doğrudan meyvede zarar yapan larvalar, meyveleri delerek içlerinde galeriler açmakta, etli kısmını ve çekirdek evini yiyerek pislikler bırakmaktadır.
Zararlı olduğu bitkiler:
Başta elma, armut, ayva, cevizde zararlıdır. Bunların yanı sıra erik, kayısı ve şeftalide de görülebilir. 
 
Mücadele Yöntemleri

Kültürel Önlemler
Öncelikle elma bahçelerinin, elma iç kurdunun diğer konukçusu olan armut, ayva ve ceviz gibi meyve ağaçları ile karışık olarak kurulmamasına özen gösterilmelidir. 
Elma ağaçlarının altına dökülen meyveler toplanıp uzaklaştırılmalı, ambalaj ve depolama yerleri elma bahçelerinin kenarına kurulmamalıdır. 
Bahçenin sürümüne özen gösterilmeli ve ağaç gövdelerine haziran ayı başlarında oluklu mukavvadan tuzak bantlar sarılmalı, bunlara gelen larvalar haftalık kontrollerle imha edilmelidir. 
 
Biyoteknik Mücadele
Kitle yakalama yöntemi, düzenli ve izole edilen bahçeler ile popülasyonun düşük olduğu (2– 3 diyapoz larva / ağaç) bahçelerde etkilidir. Ergin uçuş periyodu boyunca her ağaca 1 adet cinsel çekici tuzak rüzgâr yönünde ve yerden 1,5–2 m yüksekliğe asılır ve kapsüller 4–6 haftada bir değiştirilir.
 
Kimyasal Mücadele
Elma iç kurdu mücadelesinde hedef, her döle ait larva çıkışı süresince ağaçları ilaçlı bulundurarak yumurtadan çıkan larvaları meyve içine girmeden önce öldürmektir. Bunun için kışlayan ve yazlık döllerin ergin çıkış ve uçuş süresi ile yumurtaların bırakılması ve açılışlarının izlenmesi gerekir. Bunların kesin olarak saptanması için cinsel çekici tuzaklar, etkili sıcaklıklar toplamı, 500 (25x20) meyve kontrolü ve tuzak bant yöntemlerinden yararlanılır. Bu yöntemlerden elde edilen veriler esas alınarak, Elma iç kurduna karşı birinci döle 20 gün aralıkla 2, ikinci döle karşı ise 1 olmak üzere toplam 3 ilaçlama yapılmakta ve genellikle bu uygulama yeterli olmaktadır.  
 
Kimyasal Mücadele Kullanılacak İlaçlar ve Dozları
Kimyasal mücadelede kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) için bakanlık tarafından yayınlanan Bitki Koruma Ürünleri kitabı ve Bitki Koruma Ürünleri veri tabanında belirtilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır. 
 
KAYNAKLAR
1.https://arastirma.tarimorman.gov.tr/








IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.