Entomoloji

31-07-2021 12:18
Entomoloji
ENTOMOLOJİ

Bitki koruma bilimi Fitopatoloji ve Entomoloji dallarından oluşmaktadır.
Entomoloji, Böcek Bilimi anlamına gelmektedir. Aslında Zooloji’nin bir dalı olan Entomoloji, yer yüzünde bulunan hayvanların yaklaşık %80’ini böcekler oluşturduğu için ayrı bir bilim dalı haline gelmiştir. Entomoloji, böceklerin sebep olduğu ekonomik kayıpların, insanlara ve diğer tüm hayvanlara karşı oluşturduğu sağlık riskinin araştırılması ve önlenmesi için çalışmalar sürdürmektedir.

Dünya’nın her yerinde yaygın olan böceklerin oluşturdukları yararlar, zararlar ve etkileşimler en az insan tarihi kadar eskidir. Böceklerin büyük çoğunluğu bitkiler ile beslenmektedir. İnsan yaşamı için mutlak gerekli olan bitkisel üretimde verim kayıpları tüm insanlığı olumsuz etkilemektedir. Dünyadaki mahsulün %30-35’i böcekler tarafından tüketilmektedir.

Bitkisel üretimde verim kaybını etkileyen birçok sebep vardır. İklim, Bakteriler, Parazit Funguslar, Hastalıklar, Yabancı Otlar ve Zararlı Hayvanlar verim kaybına neden olsa da en büyük kaybı böcekler gerçekleştirmektedir.

Böceklerin Bitkilerde Oluşturduğu Zararlar

Bitkilerin nerdeyse tüm kısımları ile beslenmesi en büyük zararlarından biridir.

Bitkinin özsuyunu emmek suretiyle beslemesi ve bu emme ile bitki fizyolojisini derinden etkilemesi.

Bu emme sırasında taşıyıcı olabileceği hastalıkları, sağlık ağaçlara bulaştırarak bitkilerin hastalanmasına neden olması.

Taşıdıkları insan hastalıkları nedeniyle insan sağlığına tehdit olmaları.

Taşıdıkları parazitler ile süt, yumurta, et vb. hayvansal gıdaların bozulması söylenebilir.

Böceklerin Bitkilere Yararları

Böceklerin bitkilere ve insanlara birçok zararı vardır. Ama bunun yanında birçok faydalı böcekler de bulunmaktadır. Başlıca ürünlerinden yararlandığımız ipek böcekleri, bal arıları, boya yapımında kullanılan kabuklu bitler örnek olarak verilebilir.

Yine çiçekli bitkilerin tozlaşmasında en büyük rolü böcekler üstlenir. Öyle ki çiçekli bitkilerin &75’i tozlaşma için böceklere ihtiyaç duyar.

Döllenmede de aktif rol oynayan canlılar böceklerdir. Bu böceklerin en başında gelen bal arılarının faydaları, verdikleri balın 9-10 katı değerindedir.

Zararlı böcekler ile savaşımda kullanılan faydalı böceklerin üretilmesi oldukça önemli bir hal almaktadır.

Entomoloji’nin Temel Amacı Nedir?

Entomoloji’nin temel amacı, insanlara ve özellikle bitkilere karşı zararlı olan böcek türlerini araştırmak, bu türlerden korunma yollarını bulmak ve son çare olarak mücadele yollarını araştırmaktır. Elde edilen bilgileri tüm insanlık ile paylaşarak oluşabilecek zararı minimize etmektir.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.