Karasinek ile Hangi Alanlarda Mücadele Ediliyor?
-
- Evler ve açık oturma alanlarında
- Hayvan Çiftlikleri
- Mezbahalar
- Çöplük Alanlar
Karasinekler
Karasinekler, siyah ve koyu renklere sahip, küçük boyutlu diğer sineklerden daha büyük boyutlarda olan Muscidae böcek ailesinin bir türüdür. Bu türdeki sinekler, yaz aylarında pek çok bölgeyi istila eder. Bu bölgeler genellikle büyükbaş veya küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgelerdir. Buralarda yer alan işletmelere ekonomik açıdan büyük zarar veren karasineklerden kurtulmak için ilaçlama yöntemlerinden faydalanmanız gerekir.
Hayvan Çiftliklerinde Karasinek ile Mücadele
Karasinekler, sebep oldukları hastalıklar ve verim kayıpları nedeniyle özellikle sığır yetiştiriciliğinin yapıldığı çiftliklerde büyük ekonomik hasarlara neden olabilir. Teknik olarak bir sığırın yanında 100’den fazla karasinek görülmesi, sığırın yeterli seviyede beslenmesini engeller ve bu da sığır ve diğer büyükbaş hayvanların ağırlıklarının önemli ölçüde azalmasına neden olur.
Sığır ve büyükbaş hayvan çiftliklerinde yeterli sterilizasyonun sağlanması, büyükbaş hayvanlarınızdan alabileceğiniz verimi artırır ve karlılığınızı önemli ölçüde etkiler. Büyükbaş hayvan çiftliklerinde karasinek ile mücadele etmek için çeşitli yöntemler kullanılır.
Neler Yapıyoruz?
Karasinek ile mücadele yöntemlerinde sunulan çözüm aşamaları şunlardır,
- Karasineklerin çiftliğinizi istila etmesinin nedeni tespit edildikten sonra buna uygun bir şekilde ‘’larvasit’’ ve ‘’uçkun’’ adı verilen ilaçlama yöntemleri uygulanır.
Larvasit İlaçlama Nedir?
Karasinek ile mücadele yolunda, karasineklerin köküne inilmesi ve üremesinin engellenmesi gerekir. Karasinekler, bulundukları bölgeye yüzlerce larva bırakarak yeniden ürer ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde çoğalarak çiftliğinizi istila etmeye devam eder. Larvasit ilaçlama yöntemi, karasineklerin üremesini engeller ve henüz zararlı hale gelmemiş sinekleri kökünden temizler. Genelde belediyelerin mayıs ayından başlayarak yapmış olduğu ilaçlamalar buna örnektir.
Uçkun İlaçlama Nedir? (Ergin İlaçlama)
Uçkun, karasineklerin zararlı hale geldikleri yani büyüdükleri zamandır. Karasinekler ile mücadele edilirken, olgunluğa erişmiş karasinekler için farklı bir ilaçlama yöntemi kullanılır. Bu ilaçlama yöntemine göre,
- Larvadan çıkmış olan karasinek yavruları, olgunluğa eriştiklerinde zararlı hale gelmeye başlar.
- Olgunluğa erişen karasinekler için ‘’Boyama Yöntemi’’ adı verilen bir ilaçlama yöntemi kullanılır.
- Uçkun hale gelmiş olan karasineklerin konabileceği uygun bölgelere, içerisine şeker eklenmiş insektisitler, boyama suretiyle pulverize edilir.
- Söz konusu insektisitin içerisinde şeker bulunduğu için çeşitli karasinekleri 7-14 gün içerisinde üzerine doğru çeker.
- Karasinekler boyalı bölgeye nüfuz etmeye başladığı an kullanılan ilaçların etkisiyle yok olmaya başlar.
Mezbahalarda Karasinekler ile Mücadele
Sinekler çeşitli hastalıkları kolay bir şekilde taşıyabildikleri için özellikle büyükbaş hayvan üretiminin ve ticaretinin yapıldığı bölgelerde büyük ekonomik kayıplara neden olabilir. Büyük veya küçükbaş hayvanların kesilip, son tüketiciye büyük bir titizlik ve kalite standartlarında ulaştırılabilmesi için gereken hijyen koşullarına da dikkat edilmesi gerekir.
Mezbahalarda kesilen ve son tüketiciye ulaştırılması için hazırlığı yapılan etlerin üzerine konan ve çeşitli hastalıkları ete bulaştırabilen karasinekler için etkin bir mücadele yöntemi izlenilmelidir. Mezbahalarda karasinekler ile mücadele etmek için uçkun hale gelmiş karasineklerde, ‘’Sıcak sisleme’’ ve boyama yöntemleri, larva halindeki sinekler için ise ‘’Larvasit’’ adı verilen ilaçlama yöntemleri kullanılır.
Mezbahalarda Kara Sinek ile Mücadele İçin İzlenen Etkin Yollar
- Karasineklerin üreme nedenleri belirlendikten sonra yukarıda bahsedilen, henüz larva halindeki karasinekler için ‘’Larvasit’’, uçkun hale gelmiş zarar verici karasinekler için ise ‘’Sıcak sisleme’’ ve ‘’Boyama’’ yöntemleri kullanılarak sorun kökten çözülür.
Çöplük Alanlarda Karasinekler
Karasineklerin temel besin kaynağı, çeşitli canlılar ve çöplük alanlarda bulunan hayvan leşleridir. Bu nedenle çöplük alanlarda ve hayvansal üretimin gerçekleştiği bölgelerde sıkça karasinek görülür. Karasineklerin köküne inmek ve yok etmek için çöplük arazileriniz ile ilgili çeşitli çözüm yolları geliştirilir.
Çöplük Alanlarda Neden Karasinek Görülür?
Çöplük alanlarda karasinek görülmesinin en temel nedeni, bu bölgelerde bulunan hayvan leşleri, su kaynakları veya atık eşyalarda bulunabilecek olası karasinek besin kaynaklarıdır. Çöplük alanda henüz larva halinde veya uçkun hale gelmiş olan karasinekler için ayrı bir çözüm yolu üretilir. Üretilen çözüm yolları, karasinek sorununun kaynağına inmekte ve sorunu kökten çözmektedir.
Çöplük Alanlarda Karasinekler ile Mücadele Etmek İçin Ne Yapıyoruz?
Çeşitli çöplük alanlarda karasinek ile mücadele etmek için aşağıdaki çözüm yolları kullanılır.
- Uçkun ve larva halindeki karasinekler için farklı ilaçlama yöntemi uygulanır.
- Karasinekler bulundukları bölgeye larvalarını bıraktığı için sorunu kökten çözmek amacıyla ‘’Larvasit’’ adı verilen ilaçlama yöntemi kullanılır. Bu yöntem ile karasineklerin üremeleri engellenir.
- Uçkun hale gelmiş olgun ve zarar verici yapıdaki karasinekler için ‘’ Sıcak sisleme’’ ve ‘’ Boyama’’ adı verilen etkin ilaçlama yöntemleri kullanılarak, mevcut karasineklerin yok edilmesi sağlanır.