Venturia inaequalis
Elma Kara Lekesi
Bu hastalık ve daha fazlası ile ilgili ayrıntılı bilgilere ve teknik desteklerimize internet sitemiz veya zirai kütüphanemizden ulaşabilirsiniz.https://tarimevim.net/
Bitki hastalık ve zararlılarının mücadelesi hakkında bilgi almak isterseniz Tarım Evim ziraat mühendislerince sizlere ücretsiz teknik destek verebiliriz. Bizlere 0551 078 75 28 WhatsApp hattımızdan veya (0358) 212 52 56 sabit hattımızdan veya info@tarımevim.com e-posta adresimizden ulaşabilirsiniz.
TARIM EVİM NELER YAPIYOR?
ZİRAİ İLAÇ VE TOHUM BAYİİ TARIM EVİM;
AMASYA ilinde bitki koruma faaliyetleri kapsamında tarımsal zararlıların, hastalıkların ve yabancı otların mücadelesinde kullanılan zirai ilaçların satışı, sebze tohumları, açık alan ve örtü altı fide satışı, bitki besleme alanında kullanılan yaprak gübreleri ve damla sulama gübreleri satışı, peyzaj ve süs bitkileri kapsamında tohum ve canlı materyal temini yapılmaktadır.
Ayrıca sosyal medya kanallarımız üzerinden ücretsiz tarımsal danışmanlık ve teknik destek hizmeti sunmaktayız.
Venturia inaequalis, elma kara lekesine yol açan bir mantardır.
Elma yetiştiriciliğinde verim ve kaliteyi etkileyen birçok hastalık olup (Podosphaera leucotricha, Monilia laxa ve Nectria galligena, Gloeosporium, Monilia fructigena, Botrytis cinerea vb.), en önemli fungal hastalık elma kara leke hastalığı (Venturia inaequalis)’dır.
Elma Kara Lekesinin Yaşam Döngüsü ve Görünümü
Elma kara lekesine Venturia inaequalis fungal etmeni neden olmaktadır. Etmenin saprofitik ve parazitik olmak üzere 2 devresi vardır. Saprofitik dönem sonbaharda yere dökülen ölü yapraklarda başlar. İlkbaharda pseudotesyumun olgunlaşmasına kadar sürer. Parazitik dönem ise, fungusun canlı dokularda sürdürdüğü yaşamını kapsamaktadır.
Venturia inaequalis’in hayat döngüsü
Pseudotesyumlar küremsi veya yarı küremsidir. İlkbaharda yağışlı günlerde pseudotesyumların içindeki olgunlaşan askuslardan askosporlar fırlatılır. Farekulağı döneminden itibaren elma yapraklarına ulaşan askosporlar uygun koşullar oluştuğunda çimlenir ve bitki dokusunu kütikuladan penetre eder. Böylece askosporlar primer enfeksiyonları meydana getirir.
Venturia inaequalis’in askosporu
İlk enfeksiyondan 8-15 gün sonra yaprağın her iki yüzeyinde yağ yeşili renginde kadifemsi lekeler oluşur. Konidiosporlar yağışla birlikte konidioforlardan kopup su damlalarıyla diğer yaprak ve meyvelere taşınarak sekonder enfeksiyonlara neden olur. Bu enfeksiyonlar yağışlı geçen yaz ayları boyunca devam eder. Hastalık etmeni kışı sonbaharda yere dökülen lekeli yapraklarda miselyum olarak geçirir. İlkbahara doğru bu yapraklarda önce eşeyli üreme meydana gelir, bunu takiben pseudotesyumlar oluşur.
Hastalığın belirtileri ağacın yaprak, meyve ve sürgünlerinde görülür. Yaprağın üst ve alt yüzünde oluşan lekeler başlangıçta yağlı görünüştedir, giderek zeytin yeşili rengini alır, sonra da kahverengileşir. Lekeler kadifemsi yapıdadır ve zamanla lekeli kısımdaki doku ölür, üzerinde yırtılmalar olur. Ağır enfekteli yapraklar sararır ve erken dökülür. Meyvedeki lekeler başlangıçta yeşilimtırak olup zamanla kahverengine dönüşür. Küçük lekeler zamanla birleşir ve bu kısımlarda meyvelerdeki gelişme durur. Erken dönemdeki enfeksiyonlarda hastalıklı ve sağlıklı doku arasındaki gelişme farklılığı nedeniyle nekrozlu alanlarda çatlama ve meyvede şekil bozuklukları meydana gelir.
Elma Kara Lekesinin Yaprağın üst yüzeyindeki belirtisi, Yaprağın alt yüzeyindeki belirtisi
Elmada sürgün enfeksiyonları bazı duyarlı çeşitlerde görülür. Lekeler oval veya yuvarlak kabarcıklar şeklindedir. Püstül olarak tanımlanan bu kabarcıklar ilkbaharda çatlar ve içinde oluşan konidiospor yatakları açığa çıkar. Püstüller zamanla birleşerek uyuz veya sıraca denilen yaraları oluşturur.
Hastalığın zararı doğrudan veya dolaylı olur. Yaprak enfeksiyonları nedeniyle fotosentez ve solunum olayları engellendiğinden, ağaç yıldan yıla zayıflar. Hastalık nedeniyle oluşan ürün kaybı ortalama %20-45 oranındadır.
Venturia inaequalis’e Karşı Mücadele Yöntemleri
Kültürel Mücadele
Venturia inaequalis kara leke hastalığı etmeninin temel kaynağı olarak, yere dökülmüş bulaşık meyve ve yapraklar olduğu bilinmekte olup, yere düşen bu yapıların ortamdan uzaklaştırılması primer enfeksiyon kaynaklarını önemli ölçüde azaltmakta, hastalık etmeni ile mücadelede son derece önemli bir yer tutmaktadır. Bunun yanında sıracalı dallar üzerinde bulunan hastalıklı yapılar var ise budanarak ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Ağaçlar, yapraklardaki nemin daha hızlı kuruyabilmesi için hava akımına izin verecek şekilde taçlandırılmalı ve uygun aralıklarla dikilmelidir. Alınan bu önlemler hastalık ile mücadele konusunda tamamen çözüm olmasa da inokulum kaynaklarının ciddi derecede azalmasına neden olmaktadır.
Kimyasal Mücadele
Tahmin ve uyarı sisteminin uygulanmadığı yerlerde;
1. ilaçlama: Çiçek gözleri kabardığında (dal sıracası bulunan yerlerde ise 3-5 gün önce yapılır)
2. ilaçlama: Pembe çiçek tomurcuğu döneminde (çiçekler ayrı ayrı görüldüğünde)
3. ilaçlama: Çiçek taç yaprakları %70-80 dökülünce
4. ve diğer ilaçlamalar: Ekolojik koşulların hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda, kullanılan preparatların etki süreleri dikkate alınarak uygulanmalıdır.
Tahmin ve uyarı sisteminin uygulandığı yerlerde ise; elektronik tahmin uyarı cihazlarının verdiği uyarılara göre ilaçlamalar yapılır. İlaçlamalara hafif enfeksiyon koşulları esas alınarak başlanır.
Elma Kara lekesi için kullanılabilecek ilaçlar. *Pestisitlere karşı direnç gelişimini azaltmak için birbiri ardına yapılacak
uygulamalarda etki mekanizması sütununda yer alan farklı harf ya da rakama
sahip aktif maddelerin seçilmesine özen gösterilmelidir.
KAYNAKLAR
1.http://tez.sdu.edu.tr/
2.https://www.koppert.com.tr/
3.http://www.entofito.com/
4.https://www.hortiturkey.com/